Quinoa je prastará bylina peruánských And, která se pěstovala již před 5 000 lety. Tato zázračná jednoletá bylina dorůstající do výšky až 2 m byla pro Inky a Aztéky nejen každodenní stravou a životabudičem, ale rovněž ji využívali k mytickým účelům.
Z potravinářského hlediska má tato obilovina vysokou nutriční hodnotu. Mezi obiloviny bývá Quinoa řazená proto, že se její semena upravují stejně jako obilná zrna. Jako bezlepková potravina nabývá v našem jídelníčku stále většího významu.
V Jižní Americe je od nepaměti používaná pro pozitivní vliv:
- na imunitní systém
- na nervový systém
- může se podílet na tvorbě kolagenu, chrupavek a pojiv
- ke snížení celkového cholestorolu a LDL cholesterolu
- může příznivě ovlivňovat oběhový systém a zabraňovat potížím s tím spojeným
- je zdrojem ke zvýšení fyzické a psychické energie a k zlepšení celkové nálady
- může vykazovat pozitivní účinky při vyčerpání
- může mít příznivý účinek v období menopauzy
- výrazně se podílí na urychlení hojení pokožky
- běžně se používá jako bezpečná potravina při bezlepkové dietě, jako součást stravy vegetariánů, Quinua je potravinou, která může zastoupit maso
- je vhodná pro aktivní sportovce
Využití Quinoy
Nutriční informace
Quinoa je ceněna hlavně pro nutriční vlastnosti. Na rozdíl od pšenice a rýže má Quinoa vyvážený poměr esenciálních aminokyselin, je dobrým zdrojem vlákniny a fosforu, neobsahuje lepek a je velmi snadno stravitelná. Její úžasnou charakteristikou je, že má velmi příznivou skladbu albuminu a globulinu, tedy nejhodnotnější biologickou složku. Oproti běžným obilovinám má vyšší obsah lysinu, nethioninu, cysteinu a treoninu. Zvýšený obsah histidinu je významný ve výživě kojenců a malých dětí, proto se velmi doporučuje ji přidávat do jogurtů a mléčných výrobků, dále je například vhodná do müsli, mléka, džusu a k výrobě mouky.
CENÍK
25kg 3890,- CZK
50kg 7690,- CZK
*25kg, 50kg – baleno v pytlích