Raudy

Quinoa

Quinoa je prastará bylina peruánských And, která se pěstovala již před 5 000 lety. Tato zázračná jednoletá bylina dorůstající do výšky až 2 m byla pro Inky a Aztéky nejen každodenní stravou a životabudičem, ale rovněž ji využívali k mytickým účelům.

Z potravinářského hlediska má tato obilovina vysokou nutriční hodnotu. Mezi obiloviny bývá Quinoa řazená proto, že se její semena upravují stejně jako obilná zrna. Jako bezlepková potravina nabývá v našem jídelníčku stále většího významu.
V Jižní Americe je od nepaměti používaná pro pozitivní vliv:

  • na imunitní systém
  • na nervový systém
  • může se podílet na tvorbě kolagenu, chrupavek a pojiv
  • ke snížení celkového cholestorolu a LDL cholesterolu
  • může příznivě ovlivňovat oběhový systém a zabraňovat potížím s tím spojeným
  • je zdrojem ke zvýšení fyzické a psychické energie a k zlepšení celkové nálady
  • může vykazovat pozitivní účinky při vyčerpání
  • může mít příznivý účinek v období menopauzy
  • výrazně se podílí na urychlení hojení pokožky
  • běžně se používá jako bezpečná potravina při bezlepkové dietě, jako součást stravy vegetariánů, Quinua je potravinou, která může zastoupit maso
  • je vhodná pro aktivní sportovce

Využití Quinoy

Při zpracování Quinoy se využívají  jednak listy a jednak zrna. Listy bohaté na minerály se konzumují jako zelenina či salát nebo se připravují podobně jako špenát. Zrnka bohatá na bílkoviny a minerály předčí svým obsahem všechny běžné obiloviny. Dají se konzumovat přímo nebo se z nich mele mouka, která je užívána k přípravě těstovin, pečiva, koktailů či jako součást müsli. Mouku lze rovněž mísit s jinými druhy mouky. Zrnka Quinoy se dají používat i místo rýže. Velmi dobře chutná vařená v mléku (mléčná rýže). Rovněž se výborně hodí pro výrobu bezlepkového piva. Quinoa ve vlhkém prostředí poměrně rychle vypouští klíčky, což zajisté ocení příznivci syrové stravy. Mimořádně cenná pro náš organismus je zejména pro obsah esenciálních aminokyselin jako např. leucin, isoleucin, lysin, histidin, methionin, threonin, cystin, fenylalanin, tryptofan, tyrosin. Tyto aminokyseliny jsou nepostradatelné pro život, tělo si je ale nedovede samo vyrobit, proto musí být dodávány ve formě potravy. Pro svůj obsah bílkovin (13 až 22 %) se Quinoa řadí k druhům potraviny nejbohatší na proteiny. Rovněž je bohatá na minerály jako fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, sodík, mangan, síra a vitamíny B1, B2, C, E a karotin.
 

Nutriční informace 

Quinoa je ceněna hlavně pro nutriční vlastnosti. Na rozdíl od pšenice a rýže má Quinoa vyvážený poměr esenciálních aminokyselin, je dobrým zdrojem vlákniny a fosforu, neobsahuje lepek a je velmi snadno stravitelná. Její úžasnou charakteristikou je, že má velmi příznivou skladbu albuminu a globulinu, tedy nejhodnotnější biologickou složku. Oproti běžným obilovinám má vyšší obsah lysinu, nethioninu, cysteinu a treoninu. Zvýšený obsah histidinu je významný ve výživě kojenců a malých dětí, proto se velmi doporučuje ji přidávat do jogurtů a mléčných výrobků, dále je například vhodná do müsli, mléka, džusu a k výrobě mouky.

CENÍK

 

25kg                                                          3890,- CZK

50kg                                                          7690,- CZK
*25kg, 50kg – baleno v pytlích

upraveny_ANUNKAWUE saco (1) quinoa

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *